• kontakt@vincentgrupperne.dk

Kenya I (CHILD): En ny chance til gadebørn i Nairobi

Holidah brænder for at hjælpe udsatte børn

Siden 2016 har Sankt Vincent Grupperne støttet et projekt for gadebørn i Kangemi-kvarteret i Nairobis slum. Holidah Mihango driver projektet CHILD, hvis mål er at hjælpe gadebørn gennem undervisning og hjælp til uddannelse, så de kan forsørge sig selv. Målet er at hjælpe børnene tilbage til deres familier og støtte familierne gennem rådgivning og eventuelt fødevarehjælp. Uden målrettet hjælp til børnene og deres familier løber børnene en meget stor risiko for at havne i prostitution og stofmisbrug.

Holidah er selv vokset op i slummen og kender de steder, hvor gadebørnene holder til. Meget ofte ser hun dem på lossepladsen, hvor de leder efter mad. Her mødte hun meget tidligt om morgenen 9-årige Javan og 7-årige Lavine. I al sin enkelhed siger Holidahs beretning meget om, hvad det er for udfordringer, folk i slummen kæmper med hver dag.

De ledte efter mad på lossepladsen

”Det lykkedes os at komme i snak med børnene, så vi kunne få at vide, hvorfor de var på gaden. Drengen sagde, forældrene havde sendt dem afsted tidligt om morgenen for at lede efter affald fra markedet. Vi tog dem til vores center, og senere om aftenen ville vi følge dem hjem; men de gik tilbage til markedet og bad sælgerne der om noget, de kunne få med hjem. Vi ventede tålmodigt, indtil klokken var 18, og så besluttede vi at tale med dem. Folk på markedet sagde, det var deres rutine. Først ville de løbe væk; men vi fortalte dem, vi ville købe mad, vi ville tage med hjem til dem. Vi fulgtes med dem og fandt moderen hjemme med en lille baby. De bor i et lille hus på nogle få kvadratmeter ved dæmningen, så husene er byggede uden byggetilladelse. Vi præsenterede os. Moderen var meget åben og fortalte sin historie om de to børn. De er ikke børn af den mand, hun lever sammen med nu.

Manden er ikke klar til at tage sig af dem. Han er sikkerhedsvagt. Han var lige taget på arbejde og ville komme tilbage tidligt om morgenen dagen efter. Det er manden, der smider børnene ud, fordi han vil have moderen og det lille barn, som er hans eget, for sig selv.  Moderen sagde, hun var blevet skilt fra disse to børns far på grund af hans vold og alkoholisme. Hun kunne ikke rejse fra børnene. Hun kom ude fra landet til Nairobi for at søge arbejde. Så fik hun denne mand, der giftede sig med hende, og hun fik barnet. Hun fortryder det så meget og tænker på at tage tilbage til den anden mand, men har ikke bestemt sig endnu Vi rådgav hende og fortalte hende, at hun skulle besøge vores center sammen med sine børn. Vi tog børnene med os til centret, så de kunne få noget at spise og lave skolearbejde og i år er de kommet for at deltage i undervisningen her. Derfor mødes de kun med stedfaren i weekenden. Han samarbejder nu”.

Ønsker du at give en gave, kan det ske til konto 3667-10 97 164 via Netbank eller MobilePay 19379. Vil du specielt støtte Holidahs arbejde, mærkes indbetalingen med Holidah.

Javan (th.) og Lavine (tv.)

Red maden og hjælp børnene
Gadebørn i Nairobi får hjælp til et værdigt liv sammen med deres forældre, unge i Indien og Uganda hjælpes til videregående uddannelse gennem ”Red maden”. Projektet drives af en velfungerende arbejdsgruppe, der i 13 år har arbejdet med indsamling af overskudsmad, som er blevet doneret af lokale supermarkeder. Mere end 1,6 millioner kr. er det blevet til i årenes løb. Marie Leonore Christensen kommer sammen med sine medhjælpere fast i Sankt Mariæ Kirke på Frederiksberg og Sankt Annæ Kirke på Amager. Her sælger de brød, frugt og grøntsager til meget nedsat pris.
Hvert år produceres der i Danmark ifølge en opgørelse udarbejdet af Miljøstyrelsen i 2021 1.214.000 ton madaffald, der producerer drivhusgas. At reducere madspild er godt både for klimaet og for din pengepung. Læs mere om projekt ”Red maden” i Sankt Vincent Gruppernes årsrapport, der er klar i maj måned.